RAAnderlecht_Genealogie_1

Algemene toegang tot digitale gegevens

Er zullen twee soorten toegang geanalyseerd worden in deze studie:
–    Toegang tot informatie op de websites van de instellingen. Het doel is om te begrijpen hoe gebruikers de verschillende webpagina’s navigeren om toegang te verkrijgen tot de informatie die ze nodig hebben, ongeacht het onderwerp.
–    Toegang tot digitale collecties.

Achteraf gezien blijkt het Google Books project een katalysator gevormd te hebben voor het debat over het massale scannen van documenten dat de universele toegang tot informatie beloofde. Geconfronteerd met de economische en logistieke realiteit, beseften bibliotheken, musea en archieven snel dat ze niet de financiële middelen hadden om deel te nemen aan een digitalisatie wedloop om te digitaliseren, zonder de kwaliteit van hun diensten aanzienlijk zou moeten inboeten. Geleidelijk aan heeft  het idee van grootschalige digitalisering plaatsgemaakt voor meer gerichte digitaliseringsprojecten met erfgoed besognes of wetenschappelijke doeleinden.

Het doel van dit onderdeel is om de specifieke behoeften van de gebruikers op het gebied van documenten die in digitale vorm beschikbaar zijn te definiëren. De volgende punten zullen worden besproken:
– De belangrijkste onderwerpen van belang zijn voor gebruikers.
– De belangrijkste soorten documenten die gezocht worden.
– De functies die zoekmachines aanbieden.
– Het begrip serendipiteit, ofwel de onverwachte ontdekking van documenten. Voor deze benadering is het noodzakelijk te begrijpen hoe gebruikers hun onderzoek voeren.
– Toegang tot digitale edities.